Ypsebeeld15

Preventieve ondersteuning

Ypse biedt preventieve ondersteuning aan kinderen en hun ouders, jongeren, volwassenen en ouderen. Preventie is het voorkomen van ontstaan van problemen door vroegtijdig in te grijpen.

Wat is preventie?

Preventie betekent voorkómen. Met preventie binnen Ypse bedoelen we dat we samen proberen ervoor te zorgen dat jij geen psychische klachten ontwikkelt of dat milde klachten niet erger worden. Het is altijd belangrijk om hier aandacht voor te hebben, maar nóg belangrijker wanneer je extra kwetsbaar bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn als jijzelf of je kind thuis spanningen ervaart, als je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving, als je weinig zelfvertrouwen hebt of als je moeite hebt met ontspannen. Door op tijd in te grijpen kan voorkomen worden dat kwetsbaarheden omslaan in klachten waar je last van kunt hebben. Je hoeft dus niet al last te hebben van psychische klachten, hoe eerder, hoe beter! 

Hoe doen we dat?
Ypse biedt preventieve ondersteuning aan kinderen en hun ouders, jongeren, volwassenen en ouderen. Deze preventieve ondersteuning heeft als doel het versterken van jouw eigen vaardigheden en je veerkracht. Een ander belangrijk onderdeel van preventie is lotgenotencontact. Door samen met mensen die in een bijna zelfde situatie zitten ervaringen uit te wisselen, voel je je snel begrepen, kun je veel van elkaar leren en ontstaat er een vertrouwde en steunende sfeer in de groep. Preventieve ondersteuning geven we daarom meestal in de vorm van een training in groepsverband. 

Praktische informatie

Als een training in groepsverband voor jou niet mogelijk of prettig is, dan heeft Ypse Preventie in een aantal gemeenten ook de mogelijkheid voor individuele gesprekken of het doorlopen van online modules onder begeleiding. Wij bieden hulp op maat: we kijken altijd of de geboden hulp aansluit bij de hulpvraag. Als het nodig is wordt de omgeving hierbij betrokken.  

Ypse is werkzaam in 12 gemeenten: 

 • Gemeente Bernheze 
 • Gemeente Boekel
 • Gemeente Boxtel
 • Gemeente Land van Cuijk
 • Gemeente Maasdriel
 • Gemeente Maashorst
 • Gemeente Meierijstad
 • Gemeente Oss
 • Gemeente ‘s-Hertogenbosch
 • Gemeente Sint-Michielsgestel
 • Gemeente Vught
 • Gemeente Zaltbommel   

Je hoeft niet altijd in je eigen gemeente deel te nemen. Soms komt het beter uit om in een andere gemeente deel te nemen. Dit kan in overleg met een preventiemedewerker. 

Géén kosten verbonden aan deelname 

Gemeenten financieren de preventieve ondersteuning. Dit betekent dat inwoners uit deze gemeenten het preventieve aanbod gratis kunnen volgen. Je hebt géén verwijzing van de huisarts nodig. Medewerkers van Ypse Preventie maken geen dossier aan wanneer jij je aanmeldt. We doen er alles aan om het meedoen zo laagdrempelig mogelijk te maken. 

Het totale aanbod

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over het totale preventieve ondersteuningsaanbod vind je hieronder:

Trainingen

Staat de training van jouw interesse er nog niet tussen? Neem contact met ons op en meld je in ieder geval alvast aan. Bij voldoende aanmeldingen doen wij ons best om de training zo snel mogelijk in te plannen.  

Voorlichtingsbijeenkomsten 
Voor docenten, professionals of bijvoorbeeld ouders organiseren we ook voorlichtingsbijeenkomsten (op maat). Bijvoorbeeld scholing voor leraren over hoe je een dip/depressie kunt herkennen bij jongeren.  

Preventieactiviteiten op maat 
Wij organiseren ook workshops, lezingen en andere preventieactiviteiten op maat zoals gastlessen binnen projecten over geestelijke gezondheid of workshops voor het voortgezet onderwijs. 

Vragen 
Heb je vragen over ons preventieve trainingsaanbod, wil je een workshop, gastles, deskundigheidsbevordering of lezing organiseren op locatie? Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. Neem contact op met Ypse en vraag naar een van onze preventiemedewerkers. 

Aanmelden voor een training

Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen. Zodra jij het aanmeldformulier ingevuld hebt, zal een preventiemedewerker contact met jou opnemen. We proberen dit binnen een week te doen. 

Aanmeldformulier

Regionaal Trainingscentrum  
De aanmelding voor een aantal trainingen gaat via het Regionaal Trainingscentrum (RTC). Het Regionaal Trainingscentrum is een samenwerking tussen de organisaties Farent, MEE, GGD, Ypse en Haspel. Het centrum biedt kosteloos groepstrainingen aan voor jeugd, opvoeders en volwassenen in de gemeente ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel.  
Als de aanmelding via het RTC gaat, staat dat in de beschrijving van de training. 

Nieuwsbrief

Wil je maandelijks een update ontvangen over de planning van de activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Aanmelden nieuwsbrief