Behandeling groep
Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in het leven, kan Ypse je weer op weg helpen. Onze trainingen en cursussen zijn oplossingsgericht en gebaseerd op de principes van zelfmanagement. We bieden individuele behandeling én onderstaande groepsbehandelingen aan.
Verschillende behandelmogelijkheden
Bij Ypse volg je een kortdurende behandeling afgestemd op jouw persoonlijke hulpvraag, situatie en wensen. We kijken samen welke behandeling en behandelvorm het beste bij jou en jouw hulpvraag past. Hieronder vind je een aantal behandelmogelijkheden in groepsverband.
Cognitieve gedragstherapie
Je gedachten, gevoel en gedrag leren onderscheiden
Bij cognitieve gedragstherapie leer je hoe je beter kunt omgaan met psychische klachten die zijn ontstaan door een manier van denken. Cognitieve gedragstherapie gaat ervanuit dat onze kijk (gedachten) op een gebeurtenis grote invloed heeft op hoe we ons voelen en gedragen. Je kunt deelnemen als je last hebt van depressieve of angstklachten. Maar ook als je op een andere manier merkt dat je vastloopt in het leven. Je kunt bijvoorbeeld een gewoonte hebben ontwikkeld om belangrijke ervaringen en gebeurtenissen in het leven negatief te bekijken. Wanneer iemand gebeurtenissen in zijn leven vanuit een negatief standpunt bekijkt, kan hij snel angstig, somber of geïrriteerd worden, met alle negatieve gedragingen tot gevolg.
In deze training leer je hoe je je gedachten, gevoel en gedrag van elkaar kunt onderscheiden om problemen beter te leren begrijpen. Centraal daarin staat het invullen van zogenaamde g-schema’s*, om je eigen denken en doen beter te begrijpen.
Samen onderzoeken we de juistheid van verschillende gedachten, en wat zulke gedachten betekenen voor jouw gevoel of gedrag. Je leert disfunctionele gedachtepatronen (gedachten die je een naar gevoel geven of zorgen voor problematisch gedrag) te veranderen.
Doel
Het behandeldoel van de therapie is dat je anders leert omgaan met je automatisch negatieve gedachten, zodat de somberheid en angst verminderen. Ook gevoelens als onzekerheid, snel geïrriteerd zijn of moeilijk om hulp kunnen vragen, kunnen met deze therapie beïnvloed worden.
Inhoud en werkwijze
- Leren herkennen wat je voelt, welke gebeurtenis eraan voorafging, en wat je denkt over deze gebeurtenis
- Leren herkennen van je eigen automatisch negatieve denkpatronen
- Leren onderzoeken van deze denkpatronen en er meer helpende, realistische, gedachten tegenover zetten
- Leren gedrag te veranderen
Praktische informatie
- Er zijn 8 bijeenkomsten
- Elke week is er een bijeenkomst van anderhalf uur
- De groep bestaat uit 8 deelnemers en 2 therapeuten
- We maken gebruik van een vast programma en een cursusmap
- Het maken van opdrachten thuis is een belangrijk onderdeel van de behandeling
*G-schema: Het G-schema bestaat uit vijf belangrijke onderdelen die te maken hebben met onze gedachten, gevoelens en gedragingen. Deze onderdelen zijn:
- Gebeurtenis: wat is er precies gebeurd? Beschrijf dit zo specifiek en feitelijk mogelijk.
- Gedachten: welke gedachten, oordelen of angsten gingen er door je heen op dat moment? Wat zei je in gedachten tegen jezelf?
- Gevoelens: hoe voelde je je op dat moment? Denk aan lichamelijke signalen zoals angst, boosheid, schaamte, of juist opluchting en blijdschap.
- Gedrag: welk gedrag vertoonde je als reactie op de gebeurtenis?
- Gevolg: wat waren de gevolgen van je gedrag? Hoe beïnvloedde dit je situatie?
Herstelwerkgroep
Actief aan de slag met je herstelproces
De herstelwerkgroep is een groep waarin je actief aan het werk gaat met je eigen herstelproces. We wisselen met elkaar ervaringen uit en gaan met (korte) opdrachten met elkaar in gesprek over thema's over herstel. Hierdoor leer je meer te begrijpen van je eigen herstel, krachten, wensen en behoeftes.
De volgende thema’s komen aan bod in de herstelwerkgroep:
- Wat is herstel? Wat betekent herstel voor mij?
- Stigma
- Steun
- Identiteit: Wie ben ik?
Voor wie?
Iedereen die in behandeling is bij Ypse is welkom om deel te nemen aan de herstelwerkgroep. Het is belangrijk dat je in een groep kunt en wilt deelnemen en dat je alle bijeenkomsten aanwezig bent.
Praktische informatie
- Er zijn 4 bijeenkomsten
Elke week is er een bijeenkomst van anderhalf uur - De groep bestaat uit 4 tot 8 deelnemers, begeleid door een behandelaar en een ervaringsdeskundige van Ypse
- Je kunt je aanmelden via je behandelaar bij Ypse
Terugvalpreventiegroep
Maken en leren omgaan met het signaleringsplan
In de terugvalpreventiegroep ga je aan het werk met terugvalpreventie en alles wat daarbij komt kijken, zoals angst voor een terugval en angst voor het afsluiten van de behandeling. Dit doen we door het maken van een signaleringsplan en met elkaar ervaringen en tips te delen.
Wat is een signaleringsplan?
Een signaleringsplan is een overzicht waarbij je aan de hand van verschillende fases duidelijk maakt welke signalen er kunnen zijn die laten zien dat het minder goed met je gaat. Ook geef je per fase aan wat je kunt doen om je goed (of beter) te gaan voelen. Zo kun je een mindere periode of terugval beter herkennen, beperken of zelfs voorkomen.
Voor wie?
Alle cliënten van Ypse die in de afsluitende fase van hun behandeling zitten, zijn welkom om deel te nemen aan de terugvalpreventiegroep. Je kunt je aanmelden in overleg met je behandelaar.
Doel
De terugvalpreventiegroep helpt bij aan de volgende doelen:
- Het geven van inzicht, praktische handvatten en houvast over je mentale gezondheid. Hierdoor weet je beter wat je kunt doen om jezelf zo goed mogelijk te voelen en een terugval te voorkomen, waardoor ook de angst voor een terugval zal afnemen.
- Het uitwisselen van ervaringen en leren van elkaar kan steun, opluchting en vertrouwen geven.
- Een meer geleidelijke afsluiting van de behandeling bij Ypse, waarbij deelnemers stap voor stap zelfstandiger worden en loskomen van de behandeling. Hierdoor kan het zelfvertrouwen groeien en angst voor het afsluiten van de behandeling afnemen.
Praktische informatie
- De eerste 3 bijeenkomsten zijn wekelijks
- Daarna zijn er 3 terugkombijeenkomsten, eenmaal per 3 weken
- Elke bijeenkomst duurt 2 uur (inclusief pauze)
- De groep bestaat uit 4 tot 8 deelnemers, begeleid door een behandelaar en een ervaringsdeskundige van Ypse
COMET-groep
Verander je negatieve zelfbeeld in een positief zelfbeeld
COMET (Competitive Memory Training) is een behandelvorm die je helpt met het veranderen van een negatief zelfbeeld in een positief, of in ieder geval realistisch zelfbeeld.
COMET is ontworpen om je te helpen als je last hebt van een negatief zelfbeeld. Dit betekent dat je vaak minder vertrouwen in jezelf hebt dan je eigenlijk verdient. Tijdens de training werk je samen met een psycholoog aan het kritisch onderzoeken van je negatieve zelfbeeld en het maken van een positiever beeld van jezelf. Je ontdekt je krachten en zwaktes en vergroot je zelfvertrouwen.
Waarom is het nuttig?
COMET kan je helpen om van je klachten af te komen en je beter over jezelf te voelen. Het is een aanvulling op andere behandelingen en kan je ondersteunen bij het vergroten van je zelfvertrouwen.
Praktische informatie
- Voordat de training start, bespreek je met een van de behandelaren of deze training voor jou geschikt is
- Er zijn acht bijeenkomsten
Elke week is er een bijeenkomst van 1,5 uur - Met thuisopdrachten (30 minuten per dag)
- De groep bestaat uit maximaal 10 personen