Online behandeling
Ypse heeft verschillende online modules en trainingen die naast de gewone behandeling kunnen worden gebruikt.
Online zorg via Ypse.e-behandeling.nl
Een deel van de behandeling kun je via de computer thuis doen. Wij noemen dit online zorg. Als je, in overleg met de behandelaar hebt bepaald dat online zorg geschikt is voor je, krijg je van ons een inlogaccount. Hiermee krijg je toegang tot een beveiligde omgeving (online portaal) waar je kunt communiceren met je behandelaar.
Door de online zorg kun je zelfstandig werken aan je herstel. Het geeft je meer keuzevrijheid en regie, omdat je het kunt gebruiken op tijden waarop jij dat wilt. Je krijgt toegang tot voor jou belangrijke informatie, je kunt berichten uitwisselen met een behandelaar en je vindt er huiswerkopdrachten en dagboekmogelijkheden.
Met de behandelaar kun je bespreken welke informatie en activiteiten voor jou belangrijk zijn. Het aanbod is gericht op een bepaald thema (bijvoorbeeld ‘minder piekeren’ of ‘je stemming verbeteren’) en bestaat uit uitleg, video’s en illustraties, oefeningen en voorbeelden. In de digitale behandelomgeving kun je ieder moment van de dag je behandelaar een vraag stellen. De behandelaar reageert binnen een afgesproken tijd.
Voorbeelden van online zorg
Via het beveiligd cliënt portaal kun je gebruikmaken van de volgende onderdelen:
- Dagboeken
Het schrijven van een dagboek is een goede manier om te zien wat er gebeurt met je patronen en je vooruitgang. Er is een ruime set aan dagboeken beschikbaar zodat er altijd wel één past. - Modules
De modules worden in samenwerking met experts en cliënten ontwikkeld. Ze bestaan uit uitleg, video’s en illustraties, oefeningen en voorbeelden. De modules zijn opgedeeld in kleinere sessies en zijn op maat te maken. - Plannen
Het cliëntportaal geeft je de mogelijkheid om plannen te maken: een oefenplan, motivatieplan en terugvalpreventieplan. De plannen zijn bedoeld om je te helpen tijdens moeilijke momenten op de weg naar je doel. - Sociale steun en netwerk
Je kunt je sociale netwerk gebruiken om je te helpen bij je behandeling of begeleiding. Het is mogelijk het netwerk in kaart te brengen en onderdelen uit de persoonlijke route met je netwerk te delen.
Een behandeling bij Ypse is een combinatie van face-to-face-afspraken en online behandeling (E-health). Dit betekent dat we een deel van de gesprekken via een videoconsult voeren. Ook kun je de behandeling geheel digitaal volgen. De videoconsulten vinden plaats op Minddistrict, een beveiligd cliëntenportaal. Een videoconsult in plaats van een face-to-face-afspraak heeft als voordeel dat je de afspraak vanuit huis kunt doen en geen reistijd of -geld kwijt bent.
Naast online (video)afspraken wordt er in de behandeling ook gebruik gemaakt van een online behandelaanbod. Samen met de behandelaar bepaal je welk aanbod hierbij ondersteunend kan zijn voor je herstelproces. Er zijn verschillende modules en trainingen. Deze zijn gebaseerd op relevante literatuur en zijn gemaakt door ervaringsdeskundigen, hulpverleners en cliënten. Ze behandelen een bepaald thema (bijvoorbeeld ‘minder piekeren’ of ‘je stemming verbeteren’) en bevatten uitleg, video’s en illustraties, oefeningen en voorbeelden. Bovendien zijn er dagboeken die je kunt gebruiken. Een dagboek helpt je beter te begrijpen wat je denkt en doet en welke voortgang je maakt. Een motivatieplan en terugvalpreventieplan kunnen ook worden gebruikt. Op Minddistrict kan je de behandelaar vragen te stellen. De behandelaar antwoordt binnen een afgesproken tijd.
E-health wordt niet ingezet op basis van een diagnose. Wij geloven dat mensen meer zijn dan hun diagnose. Ze hebben behoeften, voorkeuren en naast hun klachten ook krachten. Ze hebben misschien problemen die niet te diagnosticeren zijn, maar wel hun gezondheid en herstel beïnvloeden. In plaats daarvan werken we aan verschillende thema’s. Door online behandelingen te gebruiken kunnen we beter begrijpen wat er aan de hand is. Je wordt uitgedaagd om na te denken over deze thema's in je dagelijkse leven. Je wordt aangemoedigd om zelf je herstelproces te bepalen, passend bij de visie op positieve gezondheid.