Zorgverleners, cliënten en familie hebben elkaar nodig
Mentale klachten kunnen ingrijpend zijn voor de cliënt en de omgeving. Wij informeren en betrekken familie zo goed mogelijk bij de behandeling. De kwaliteit van de behandeling kan daardoor flink verbeteren.
Ypse heeft als doel samen te werken met familie en naastbetrokkenen die iets voor de cliënt kunnen betekenen en kunnen helpen bij het behalen van de hersteldoelen.
Hoe dit gebeurt, is afhankelijk van de situatie van de cliënt. Wil de cliënt dat de familie bij de behandeling betrokken wordt of niet? Zo ja, hoe gaan we daarmee dan om? Hoe wij willen samenwerken met familieleden en naasten is vastgelegd in het familiebeleid.
Ypse werkt volgens de kaders van positieve gezondheid. Hierbij worden aan cliënten de volgende twee vragen gesteld:
- Wat kun jij zelf doen in je herstel?
- Wie uit jou omgeving kan jou bij jouw hersteldoelen helpen en wat kunnen zij voor jou betekenen?
Ondersteuning voor familie en naasten
Heb je vragen over hoe je als naaste wordt geïnformeerd of betrokken dan kun je terecht bij de behandelaar maar ook bij de Familievertrouwenspersoon (FVP) of de Familie- en betrokkenenraad (FBR).
Familie- en betrokkenenraad (FBR)
Bij de familie- en betrokkenenraad (FBR) kun je terecht met vragen en signalen. Samen met de FBR zoek je naar een antwoord/oplossing. Of je krijgt een doorverwijzing naar bijvoorbeeld de familievertrouwenspersoon.
De leden van de familie- en betrokkenenraad hebben allemaal een familielid of naaste met psychische klachten. Zij hebben vaak veel meegemaakt, kennen angstige perioden, gevoelens van machteloosheid, verdriet en stress, maar ook van opluchting, tevredenheid en blijheid als herstel is gestart en er vooruitgang is bij hun familielid of naaste.
FBR-leden zijn mantelzorgers en ervaringsdeskundigen. Dat bindt en motiveert hen om als een hecht team met respect voor elkaars capaciteiten samen te werken waarbij ieder lid taken op zich neemt die bij hem of haar passen.
De FBR is geen anonieme club, maar een onafhankelijke groep die probeert in de ggz-instelling Reinier van Arkel familie en naasten te ondersteunen, vanuit de gedachte dat met hulp en begeleiding van familie en naasten het herstel van de cliënt beter verloopt. Familie en naasten moeten als het ware ‘mee herstellen’, gelijke tred houden met het herstel. Daarom is triadisch werken zo belangrijk: behalve de cliënt en de behandelaar, is de familie een evenwaardige derde partij.
De FBR kan en mag de Raad van Bestuur en het management gevraagd en ongevraagd advies geven met als doel de kwaliteit van de zorg voor hun kind, zoon, dochter, partner of ander familielid/naaste op peil te houden.
De familie-en betrokkenenraad zoekt regelmatig nieuwe leden
Mocht je je willen inzetten voor de FBR, dan kun je mailen naar fbr@reiniervanarkel.nl
Familie- vertrouwenspersoon
Als familielid of naastbetrokkene van iemand met psychische problemen kun je veel vragen hebben. Over de aandoening en de hulpverlening, maar ook over de opvang en ondersteuning. De antwoorden die je van hulpverleners krijgt, vind je misschien niet altijd goed genoeg. Het kan zijn dat je een andere mening hebt dan de hulpverlening over de aanpak van de problemen. Of je ervaart het als een belasting en je wilt graag je verhaal eens kwijt. In dit soort gevallen, voor informatie, ondersteuning en een luisterend oor, kun je terecht bij de familievertrouwenspersoon.
Voor het maken van een afspraak kun je direct contact opnemen met de familievertrouwenspersoon Judith van Nimwegen via telefoon of e-mail.
Judith van Nimwegen
E-mail: j.vannimwegen@lsfvp.nl
Mobiel: (06) 469 438 81
Bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9 tot 16 uur en op vrijdag van 9 tot 17 uur.
Wat kan de FVP voor jou betekenen?
- de FVP heeft altijd een luisterend oor
- de FVP verstrekt algemene informatie over o.a. ziektebeelden en behandelmogelijkheden
- de FVP wijst je de weg naar verdere informatievoorziening en ondersteuningsmogelijkheden
- de FVP heeft een bemiddelende taak in de communicatie tussen familie van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg en de hulpverleners, als dit gewenst en nodig is. Lukt dit niet, dan kan de FVP de familie adviseren bij het indienen van een klacht
- de FVP neemt een onafhankelijke positie in en neemt geen beslissingen; dit gebeurt alleen met toestemming van/in overleg met de (contactpersoon van de) familie
Cursussen
Online zorgmodule: Zorgen voor iemand naast jou
Krijg handvatten en tips om anders om te gaan met de zorg voor iemand naast je!
Als je zorgt voor iemand met psychische klachten, wordt er veel van je gevraagd. In deze module krijg je tips en trucs om anders om te gaan met de situatie. Je kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:
- draagkracht en draaglast
- grenzen aangeven
- grip op gedachten en negatieve gevoelens
- communicatie met je naaste/hulpverleners(s)
- steun vinden
- voor jezelf zorgen
Psycho-educatie cursussen
Ypse heeft verschillende ondersteuningsgroepen voor familieleden en naasten van mensen met psychische problemen:
- psychische problemen in de familie
- nabestaanden na zelfdoding
- naasten na poging tot zelfdoding
- omgaan met dementie
- kopgroep dementie
Ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers via zorgverzekeraars en gemeenten. Zie hiervoor www.mezzo.nl
Cursus 'Samen sterk door triadisch werken'
Het doel van deze cursus is te zorgen dat je als familielid of directbetrokkene niet overbelast raakt door de zorg voor je familie/naaste en dat er naar je geluisterd wordt. Familie is waardevol en een bron van ondersteuning. Families helpen cliënten met allerlei behoeften als onderdak, voeding en financiële hulp. Maar de familie geeft ook emotionele ondersteuning, reageert op crisissen en neemt de rol op zich van casemanager (behandelcoördinator). Als hulpverleners deze zorgfuncties erkennen, kunnen zij gebruikmaken van deze kennis van familie en kan dat helpen in het herstel van de cliënt. De relatie tussen professionals en familie is dan gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect. Goede communicatie en een luisterend oor zijn hierbij heel erg belangrijk. In deze vier modules (vier bijeenkomsten) geven we extra ondersteuning en handvatten. De cursus is zonder kosten en wordt aangeboden door de familie- en betrokkenenraad.
Aanmelden kan via FBR@reiniervanarkel.nl
Lotgenotencontact
Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Familieorganisaties houden met regelmaat informatiebijeenkomsten. Ze geven dan informatie over een bepaald thema en er kunnen ervaringen worden uitgewisseld (lotgenotencontact). Ook is persoonlijke ondersteuning, telefonische hulp of individuele belangenbehartiging mogelijk.
Verschillende websites met meer informatie
- MIND Ypsilon voor psychosegevoeligheid
- Plusminus voor bipolaire stoornis
- Balans voor ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, zoals ADHD, dyslexie, PDD-NOS
- Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)
- Steun bij opvoeding voor ouders met psychische problemen en hun partner
- Steunpunt Zelfhulp 's-Hertogenbosch en Regio, waarbij ongeveer 50 zelfhulpgroepen zijn aangesloten
Hulpmiddelen
Triade-vragenlijst
De triade-vragenlijst kan je als naaste helpen om onderwerpen die belangrijk zijn in de behandeling en begeleiding niet uit het oog te verliezen. De lijst heeft vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken of er voldoende aandacht voor is in de contacten met cliënt en zorgverlener.
Triadekaart
De triadekaart is ontwikkeld door MIND Ypsilon. Het is een instrument om de samenwerking tussen cliënt/bewoner, de naasten en behandelaar uit te werken.
Signaleringsplan en crisiskaart
Een signaleringsplan helpt de cliënt een dreigende terugval te herkennen en te voorkomen. Naastbetrokkene kan meehelpen aan het maken van het plan. Dit plan geeft aan welke rol zij/hij heeft bij de verschillende fasen waarin de cliënt verkeert.
De cliënt kan in een crisiskaart vastleggen wat er gebeuren moet als er een crisis is. Wie moet worden gewaarschuwd, wie is contactpersoon en welke acties mogen wel of niet gedaan worden.
Machtiging of zelfbindingsverklaring
In een machtiging of zelfbindingsverklaring kan iemand zelf aangeven hoe hij/zij behandeld en benaderd wil worden tijdens een psychose als hij/zij dat op dat moment niet meer kan aangeven.