Ik wil begrijpen hoe mijn ADHD of autisme werkt bij mij
In een eerder hulpverleningstraject is bij jou ADHD of autisme vastgesteld, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat dit betekent en/of je mist handvatten om met de kenmerken die daarbij horen om te gaan.
Het kan zijn dat er op jongere leeftijd of bij een andere organisatie de classificatie gesteld is, maar dat je niet goed weet wat dit precies betekent of hoe je hier mee omgaat. Het is dan fijn om te weten wat jou kan helpen, waar je extra je best voor moet doen, maar ook hoe je juist gebruik kan maken van de sterke eigenschappen die er bij horen.
Wat kun je zelf doen?
Lees informatie op betrouwbare sites zoals
- https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/adhd/
- https://balansdigitaal.nl/ondersteuning-bij/adhd-druk-gedrag
- https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/autismespectrumstoornissen-ass/
- https://balansdigitaal.nl/ondersteuning-bij/autisme
Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor en mogelijk zelfs tips!
Aanbod vanuit Ypse preventie
Ik ben ik ADHD
De ADHD groep voor kinderen bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten waarin kinderen leren over wat ADHD is, hoe het komt en hoe zij hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.
Ik ben ik autisme
Als je jezelf beter leert kennen en ook beter begrijpt welke kenmerken bij autisme horen, snap je beter waarom je bepaalde dingen voelt en doet.
ADHD voorlichting voor ouders
Opvoeder(s) van kinderen met ADHD. We raden ouders aan minimaal één avond samen deel te nemen, zodat ouders als team goed kunnen samenwerken en samen op één lijn zitten.
Online zelfhulp
Bij Ypse kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Behandelaanbod Ypse
Wanneer de klachten ernstiger zijn, kan de huisarts je verwijzen naar Ypse. De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:
- Uitleg over Autisme of ADHD
- Gesprekken met belangrijke anderen zodat jullie elkaar beter leren begrijpen
- Praktische begeleiding, gericht op het aanleren van vaardigheden en het verminderen van klachten en/of het anders leren kijken naar de klachten.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je gesprekken in het netwerk hebt gevoerd en alle informatie op het internet gelezen hebt, maar je hebt nog altijd vragen? Maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse.