Ik wil graag een fijnere sfeer in mijn gezin
Het kan zijn dat er een vervelende sfeer in jullie gezin is. Dit kan verschillende redenen hebben en het is dan goed om hier samen een oplossing voor te zoeken.
Het kan zijn dat er ingrijpende gebeurtenissen zijn geweest, waar jullie last van hebben of dat jij en je ouders elkaar niet meer begrijpen. Dit kan er voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je het allemaal alleen moet doen.
Klachten op een rij
- Er is veel ruzie thuis
- Je zoekt je ouders niet op als er iets aan de hand is
- Er wordt weinig gecommuniceerd
- Er is weinig vertrouwen in elkaar
- Iedereen gaat zijn eigen gang
Wat kun je zelf doen?
Tijd voor elkaar
Zorg dat iedereen zich thuis fijn voelt. Doe leuke dingen samen, zoals naar het strand gaan of spelletjes spelen. Geef complimenten voor goed gedrag. Neem tijd voor elkaar en blijf praten. Waardeer elkaar en sta open voor elkaars gevoelens.
Praat met elkaar: Blijf als gezin in contact. Luister goed naar elkaar en praat op rustige momenten. Vraag hoe het met iedereen gaat en wat ze anders willen.
Omgaan met zorgen: Praat over problemen met mensen in je omgeving voor steun en tips. Zoek professionele hulp als problemen blijven. Zo kun je meer aandacht aan je gezin besteden.
Online zelfhulp
Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Aanbod vanuit Ypse preventie
Piep zei de Muis
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Of het kind voelt zich thuis niet prettig en mist steun en begrip. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als kind?
KOPP doe-praatgroep 8 -12
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als kind?
KOPP/KOV jongerengroep 12 - 16 jaar
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als jongere?
KOPP/KOV jongvolwassenen 16 - 23 jaar
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als jongvolwassene?
Rots en Water
Voor kinderen of jongeren die weinig controle hebben over hun eigen gedrag.
Rots en Water voor gezinnen
Rots en Water is een sociale vaardigheidstraining voor gezinnen met kinderen van 8 tot 14 jaar die het soms lastig vinden op een goede manier met elkaar om te gaan.
Positief opvoeden
De cursus Positief Opvoeden volgens de methode Triple P helpt oorzaken van gedragsproblemen van kinderen te herkennen en leert opvoeders hoe ze gewenst gedrag bij hun kinderen kunnen stimuleren. Het biedt daarnaast de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere opvoeders.
Pittige pubers
Wanneer kinderen ouder worden en de puberteit bereiken gaan ze steeds meer hun grenzen verleggen. Het is dan fijn als je hier met andere opvoeder(s) over kan praten. Ervaringen delen en elkaar steun geven.
Positief opvoeden (online)
Online cursus Positief Opvoeden (Triple P) is een online programma voor opvoeder(s). Dit programma kan thuis gevolgd worden op elk eigen gekozen moment van de dag op een computer, tablet of smartphone.
Positief opvoeden gescheiden ouders
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor iedereen. Het is dan extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Tijdens deze cursus komt aan bod hoe je dat doet.
Behandelaanbod Ypse
Wanneer de klachten ernstiger zijn, kan de huisarts je verwijzen naar Ypse. Soms voelt het alsof de ander je niet belangrijk vindt of misschien voel je je niet geliefd of begrepen door de ander. Tijdens de behandeling proberen we het contact te herstellen, negatieve overtuigingen te doorbreken en een ontspannen sfeer thuis te creëren.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je gesprekken in het netwerk hebt gevoerd, de preventieactiviteiten hebt gevolgd en alle informatie op het internet gelezen hebt, maar er is niet voldoende verandering? Maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse.