Ypsebeeld21

Ik wil meer voor mezelf op kunnen komen

Ik wil beter voor mezelf op leren komen door vaker nee te zeggen en mijn grenzen aan te geven.

Voor jezelf opkomen, zonder de gevoelens en belangen van een ander te vergeten, noemen we assertiviteit. Assertief zijn is van groot belang bij het voorkomen van stress. De volgende sociale vaardigheden horen bij assertiviteit: 

  • 'nee' zeggen 
  • grenzen aangeven 
  • geven van kritiek, feedback of uw mening 
  • kritiek ontvangen 

Klachten op een rij

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je niet gewend bent assertief te zijn, verwachten mensen vaak ook niet dat je assertief gedrag laat zien. Het kan zijn dat dit niet geaccepteerd wordt.

Het is belangrijk om voor jezelf op te komen, of het nu gaat om persoonlijke relaties, werk of andere situaties in het dagelijks leven. Er zijn verschillende manieren die je kunt gebruiken om beter voor jezelf op te komen. 

Ken je grenzen 
Een van de belangrijkste onderdelen van voor jezelf opkomen, is het kennen van je eigen grenzen. Dit betekent dat je moet weten wat je wel en niet wilt doen, wat je wel en niet accepteert en wat je wel en niet wilt toestaan in je leven. Als je je grenzen niet kent, is het moeilijk om voor jezelf op te komen en te voorkomen dat anderen deze grenzen overgaan. Maak een lijst van je grenzen en houd deze bij je als een herinnering. 

  • Gebruik ‘ik’-verklaringen 
    Wanneer je jezelf uitdrukt, is het belangrijk om gebruik te maken van ‘ik’-verklaringen in plaats van ‘jij’-verklaringen. Hiermee bedoelen we dat je jezelf richt op je eigen gevoelens en behoeften, in plaats van de ander de schuld te geven van de situatie.
    Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “Jij maakt me altijd boos”, zou je kunnen zeggen: “Ik voel me boos als je zo tegen me praat.” Op deze manier zorg je ervoor dat je jezelf uitdrukt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoelens. 
  • Wees assertief 
    Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid bij het opkomen voor jezelf. Dit betekent dat je op een directe en respectvolle manier je behoeften en wensen uitdrukt.
    Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb het erg druk op het werk, dus ik kan niet aan je verzoek voldoen”, in plaats van “Het spijt me, ik denk niet dat ik kan helpen”. Assertiviteit vereist zelfvertrouwen en is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat anderen je behoeften begrijpen en respecteren. 
  • Geef jezelf toestemming om ‘nee’ te zeggen 
    Een andere belangrijke vaardigheid bij het opkomen voor jezelf is het vermogen om ‘nee’ te zeggen. Als je altijd ‘ja’ zegt, ook als je eigenlijk geen tijd of zin hebt, loop je het risico dat je uitgeput raakt, omdat je iedereen tevreden wilt houden. Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om ‘nee’ te zeggen als dat nodig is, zonder je schuldig te voelen.
    Zeg bijvoorbeeld: “Ik kan niet, maar bedankt voor het vragen.” 
  • Oefen met vertrouwen 
    Als je niet gewend bent om voor jezelf op te komen, kan het helpen om te oefenen met het uitdrukken van jezelf in verschillende situaties. Begin klein en oefen met vrienden of familieleden, voordat je deze uitprobeert in meer uitdagende situaties. Probeer vertrouwen te hebben in jezelf en geloof dat je de situatie aankunt. Geef niet op als je jezelf nog niet helemaal comfortabel voelt bij het opkomen voor jezelf. Het is een vaardigheid die tijd en oefening vergt, maar uiteindelijk merk je dat het je helpt om meer controle te hebben over je leven en relaties. 

Online zelfhulp

Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie

Wanneer ga je naar de huisarts>

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met je emoties om te gaan. Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je emoties, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Informatie over Ypse behandeling

Steun voor familie en naasten