Ypsebeeld24

Ik wil lekkerder in mijn vel zitten

Je merkt aan jezelf dat je niet zo lekker in je vel zit en je wil hier graag verandering in brengen. 

Een sombere stemming heeft iedereen wel eens. Somberheid en verdriet zijn normale reacties op vervelende ervaringen. Je kunt een langere tijd somber zijn als je je bijvoorbeeld zorgen maakt om je gezin, geld, de toekomst, het klimaat of onrust in de wereld. Of dingen lopen misschien niet zoals je wilt op je werk, op school of in relaties. Je hebt het dan soms erg moeilijk, maar het is meestal tijdelijk. Zo'n sombere bui of dip verdwijnt meestal vanzelf na een paar uur of een paar dagen.   

Verdriet kan ook jaren duren, bijvoorbeeld bij het verlies van een partner. Langzaam slijten het verdriet en de somberheid. Steeds vaker krijg je weer plezier in het dagelijkse leven.

Klachten op een rij

Wat kun je zelf doen?

  • Praat erover met anderen. De meeste mensen hebben begrip voor je gevoelens.
  • Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven: 

sta op tijd op en kleed je aan 

eet drie keer per dag op vaste tijden  

blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan  

beweeg elke dag minstens een half uur (bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren) 

ga op je normale tijd naar bed 

  • Doe dingen die je leuk vindt.  
  • Ga bij vrienden en familie langs, ook al zie je ertegenop. 
  • Drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs  
  • Schrijf op waarover je piekert. Als je veel piekert, schrijf dan op waarover je piekert. Soms helpt dit om gevoelens beter te begrijpen en oplossingen te vinden. 
  • Probeer de problemen aan te pakken die je sombere gevoelens veroorzaken. Soms maak je je zoveel zorgen over bijvoorbeeld, je werk, financiën, gezondheid of naasten dat je somber wordt. Bespreek dit met je naasten of met je huisarts of met een maatschappelijk werker. Vaak kunnen zij je ondersteunen en verder helpen.

Online zelfhulp

Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie

Grip op je Dip 

Ben je tussen de 16 en 25 jaar en zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Ben je gemotiveerd om samen met anderen grip op je dip te krijgen? Denk dan eens over de online cursus ‘Grip op je dip’. 

Ga naar de website Grip op je Dip

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de sombere gevoelens om te gaan. Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je verdriet en sombere gevoelens, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Informatie over Ypse behandeling

Als je twee weken lang het grootste deel van de dag somber bent, kan het zijn dat je een depressie of burn-out hebt. Maak dan een afspraak met je huisarts. Naast de somberheid heb je ook last van een aantal van onderstaande klachten:

Steun voor familie en naasten